Filters

Filters. 

We houden van filters. Het maakt de wereld net even wat mooier, geeft het leven iets meer glans en oneffenheden worden al dan niet subtiel weggepoetst.

Living the good life.

Maar wat als je je persoonlijke filters niet te pas en te onpas kunt inzetten ? 

Dan zul je moeten leren leven zonder filters. 

Ik heb het over hoogsensitiviteit. 


Ik hou echt van gezelligheid, mensen om me heen, interacties, spontane uitjes, op weg en onderweg zijn. Rust reinheid en regelmaat is voor mij vaak een bron van onrust want  een nieuw avontuur laat ik echt niet aan me voorbij gaan. Als je mij vraagt een weekendje weg te gaan sta ik vaak al met mijn weekendtas klaar voordat je zin uitgesproken is. Regelmatig wordt ik gevraagd voor een spontaan avondje uit want Naat is daar altijd wel voor in. Routine vind ik vaak vreselijk en toch is dat juist wat ik nodig heb. 


Langere tijd raakte ik gefrustreerd omdat ik na een verjaardag helemaal verrot thuis kwam terwijl mijn man nog vol energie zat. Alle smalltalks op die verjaardag vond ik vreselijk ongemakkelijk en alle verschillende emoties lieten mijn energie wegvloeien. 

Mijn energiehuishouding is altijd veel lager geweest dan dat  van mijn man maar ja zat hij niet gewoon tegen ADHD aan ? Ik bedoel, zijn levenslust is lange tijd iets geweest waar ik jaloers op was.

Altijd vol energie : dat is juist wat ik zo leuk aan hem vind. 

Op één of andere manier trek ik altijd naar energieke mensen toe. Ik hou nou eenmaal van hun levenslust. Ook al kan ik dat vaak niet bijhouden. Langere tijd negeerde ik alles wat mijn lichaam probeerde aan te geven want ik wilde niet steeds nee zeggen. Ik wilde gewoon meedoen met de rest.

Ik vond dat ik me niet zo moest aanstellen. 

Wat is er toch mis met mij ?

Het antwoord leerde ik jaren later van mijn zoon. Hij raakte volledig in de knoop met zichzelf.

We zeiden tegen elkaar dat onze zoon het dynamische van mijn man en het rustige karakter van mij heeft meegekregen en dat het botst van binnen. Een grote mond, een heftig temperament en toch ook een gevoelig, teer hartje. Hij heeft behoefte aan actie, maar raakt tegelijk ook heel snel overprikkeld.

Het gevolg was een explosief en gefrustreerd kind dat om de haverklap flinke woede uitbarstingen had. Meer dan eens moesten we ergens vroegtijdig vertrekken omdat het gewoon niet te doen was.

Onze omgeving vond daar natuurlijk van alles van en we moesten hem maar gewoon eens flink opvoeden. Hij werd ziek van alle prikkels en we zagen de vrolijke pretlichtjes in zijn ogen langzaam doven.

Dit kon zo niet langer.

We moesten een manier zien te vinden om hem weer  in balans te brengen. 


Sandra Kleipas 

Sandra Kleipas gaf een informatieavond over gevoelige kinderen met een sterke wil en daar kregen we onze antwoorden.

Het was voor mij een confronterende avond op heel veel verschillende vlakken.

Maar zo ontzettend fijn want er was helemaal niets mis met mij en er was ook niets mis met onze zoon.

Alle keren dat ik me anders voelde dan de rest, de hevige emoties die ik kan ervaren, altijd maar die verschillende gevoelens en emoties die niet van mij leken te zijn. Waren in één klap zo logisch !


Dit was nog maar het begin van onze zoektocht. Nu weten we dat onze zoon gevoelig is en een sterk karakter heeft. Oké prima dan gaan we daarmee aan de slag. We vonden Annemieke den Breems.

Een hele fijne en lieve coach die onze zoon op een fantastische manier handvatten heeft meegegeven.

In korte tijd zagen we hem opbloeien en grote stappen maken in zijn ontwikkelingen. 

Ik ben een echte kreeft dus als ik me ergens in verdiep dan bijt ik me erin vast en laat ik me er volledig in onderdompelen. 

Maar gevoelens zijn zo ingewikkeld. Hoe ga je een kind uitleggen wat emoties zijn en hoe je die van elkaar kunt onderscheiden ? Voor ons volwassenen is dat al super lastig. 

Ik kocht allerlei boeken die ons door de zoektocht heen hielpen.

In deze blog ga ik ze met je delen.

De kleur van emoties - Anna LIenas


 Dit boek legt op simpele wijze uit wat emoties zijn en maakt door de interactieve manier inzichtelijk hoe je ze uit elkaar kunt halen. Met het kleurenmonster ga je de emoties sorteren in flesjes.

Iedere emotie krijgt een eigen flesje. Met een schuifje kun je je kind  laten aangeven hoe vol zijn of haar  flesje zit. Iedere avond

( of wanneer de emoties hoog waren )  deden we even de flesjescheck. Per emotie gaf mijn zoon aan hoe vol het flesje zat. Hij hoefde niets te zeggen alleen het schuifje te verplaatsen.

Voor mij inzichtelijk hoe hij zich voelde en dan konden we daarmee aan de slag of niet want hij mocht ook gewoon even voelen wat hij voelde. Hij kwam steeds vaker met zijn boek aan en liet de flesjes zien. Langzaam aan verdween het boek en kon hij met de handvatten van zijn coach steeds beter verwoorden  hoe het ging.

Verhalen voor gevoelige oortjes - Wendy Janssens


Als je gevoelig bent voel je je vaak anders dan de rest.

Daarom is het fijn om verhalen te horen waarin je jezelf kunt herkennen.

Er zijn inmiddels drie boeken verschenen met in totaal dertig (voorlees) verhalen gericht op kinderen met een gevoelig karakter. 

Thema’s zoals faalangst, verlies, anders zijn, gevoeligheid, prikkelverwerking, pesten, heimwee en boosheid komen op een luchtige en laagdrempelige manier aan bod. 

Dit boek is overigens ook heel fijn als je niet gevoelig bent.

Een absolute aanrader om in de klas te lezen.

Wendy Janssens biedt  ook kant-en-klaar pakketten voor scholen, coaches en yogalessen.

Tijdens onze zoektocht kwamen we erachter dat er met name op scholen nog weinig bekend is over de verschillende vormen van gevoeligheid. Niet iedereen reageert namelijk hetzelfde.

Waar de een heel opvliegend kan reageren (exploderen) reageert de ander juist niet of nauwelijk

( imploderen) Bij beide reacties geldt dat de impact voor het kind hetzelfde is.

Om hier wat meer wegwijs in te worden kun je de boeken van Steven Gielis raadplegen. 

Steven Gielis heeft samen met een aantal andere auteurs  verschillende boeken geschreven die zowel de ouders als het kind helpen in hun zoektocht. Aan de hand van voorbeelden, ervaringen van andere ouders en veel praktische tips helpen ze je op weg.

Hoogsensitief opvoeden - Ontdek en versterk de talenten van de Kind.

Elk kind is uniek, en dat geldt natuurlijk ook voor een hoogsensitief kind. Die hoogsensitiviteit kan zowel de ouder als het kind laten struikelen. Als ouder is het soms even zoeken naar de juiste handleiding om de talenten van je kind tot bloei te laten komen. Dit boek wil je daarbij helpen.


Opvoeden tot zelfvertrouwen - 20 manieren om de weerbaarheid van je kind te vergroten.

Elke ouder wil dat zijn kind gelukkig is, goed in zijn vel zit en met vertrouwen in het leven staat. Maar tussen wensdroom en realiteit gaapt soms een kloof. Dit toegankelijke en praktische boek geeft je de tools in handen om samen met je kind te bouwen aan meer zelfvertrouwen, veerkracht een een gezonde assertiviteit.

Stap voor stap leer je dankzij concrete tips en oefeningen je kind opkomen voor zichzelf, met respect voor de grenzen van anderen.


 Vurig sensitief opvoeden - Handvaten voor kinderen met een sterke wil.

Dit mooie boek is geschreven door Nessie de Zitter.

Dit boek leert je om je vurig sensitieve kind beter te begrijpen en je eigen handvatten te vinden zodat je op een positieve manier met hen om kunt gaan. Waarom is het opvoeden soms zo'n strijd?

Hoe reageer je op driftbuien? En hoe kun je op een constructieve manier met elkaar communiceren?

Dankzij de praktische stappenplannen en de vele haalbare tips breng je opnieuw rust in je gezin én help je je vurig sensitieve kind om zijn talenten ten volle tot bloei te laten komen.

Deze boeken, de informatieavonden van Sandra Kleipas en de coachsessies met  Annemieke den Breems  zijn voor ons van grote waarde geweest. 

We vonden onze weg  en weten beter de balans te vinden tussen gasgeven en remmen en de tijd nemen om te ontprikkelen. Natuurlijk gaat dit nog wel eens mis maar dat is oké daar leren we weer van. Hoe de zoektocht voor mijzelf verder ging lees je morgen.

Want hoe zit het dan met mijn gevoeligheid ? en waarin vond ik mijn handvatten ? 

Reactieformulier

 
 
 
 

©booksandblogs