halloween reads

Wat is dat toch met Halloween? Ieder jaar zien we dit jaarlijkse feest steeds populairder worden.

Er worden steeds vaker events georganiseerd en kinderen mogen al dan niet verkleed langs de deuren voor een trick or treat,

Het is een geliefd feest bij ons thuis. Maar wel met een flinke laag sugar coating. 

We hebben niets maar dan ook echt niets met griezels, enge films of verkleedpartijtjes. 

Dan zit je met Halloween goed hoor ik je denken. Waarschijnlijk is het de herfst achtige vibe die om het feest heen hangt wat ons zo aanspreekt. 

Kaarsen, pompoenen, lekker eten, gezelligheid.

A nightmare before christmas staat hele dagen op repeat want de jongste heeft inmiddels de kerstjingles in haar hoofd. Dus spelen we op safe en zijn Jack Skellington en Sally een prima compromis.


Waar komt Halloween eigenlijk vandaan ? Halloween of ook wel all hallows’ eve is de avond voor allerheiligen.  In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november. Dit betekent automatisch dat 31 oktober als oudjaars avond werd gezien. All hallow’s eve was een heidens feest.

In de negentiende eeuw werd het feest door Ierse immigranten naar de verenigde staten gebracht.

In Engeland werd dit feest vooral door de kelten gevierd. Door voedsel voor de deuren te leggen zouden de geesten uit dode mensen oprijzen en aangetrokken worden. Om de boze geesten af te weren droegen de kelten maskers. Toen de romeinen de Engelse eilanden  binnenvielen werden de keltische met de romeinse tradities vermengt : Het oogstfeest en het eren van de doden werden aan All hallows eve toegevoegd.

De protestantse kerken schaften dit feest in de zestiende eeuw af.

In Engeland leefde het Halloween feest voort. Van daaruit werd het feest verder verspreid zoals wij het vandaag de dag kennen.


Mocht je zin hebben in een fijn avondje griezelen op 31 oktober check dan even de volgende boekentips.

Frights night - Maren Stoffels


Fright night is een spannende jeugdroman dat gaat over het ondergaan van je grootste angsten.

"Wat is je grootste angst? Ik weet het antwoord nu"

Een groepje vrienden geeft zich op voor een fright night: ze brengen de nacht door in een bos, waar ze worden geconfronteerd met hun grootste angsten. Wat gebeurt er als die angsten veel te dichtbij komen?

Vijf jongeren gaan het bos in.
Een van hen zal de nacht niet overleven.
En een van hen is de moordenaar.


Ik vond dit een heerlijk boek om te lezen. Het is spannend en je wilt gewoon door lezen, want wat gaat er gebeuren ? En wie is toch die moordenaar?

Richting het einde wordt je getrakteerd op een knaller van een plottwist. 

Mijn grootste angst zijn maskers en vermommingen.

Nou dan zit ik met fright night wel goed kan ik je vertellen.


Hazelwoud - Madam Melissa Albert


Blijf weg uit het Hazelwoud...

Waarom dan ? Wat is daar dan ? Nu wil ik het weten ook.

Dit boek heb ik zelf nog niet gelezen maar dit boek ademt gewoon Halloween vibes uit. Bij mij ligt Hazelwoud dus op mijn Halloween TBR stapeltje.


De zeventienjarige Alice is het grootste deel van haar leven samen met haar moeder op de vlucht geweest voor het ongeluk dat hen achtervolgt. Maar wanneer Alice' oma, schrijfster van een duister sprookjesboek, op haar landgoed het Hazelwoud overlijdt, lijkt het ongeluk hen in te halen: Alice'
moeder wordt ontvoerd door een man die zegt dat hij uit het Achterland komt - de dreigende bovennatuurlijke wereld uit haar oma's verhalen. Alice' enige aanwijzing is het bericht dat haar moeder voor haar achterlaat:

BLIJF WEG UIT HET HAZELWOUD

Alice heeft haar oma's fanatieke fans altijd zo veel mogelijk vermeden, maar nu zit er niets anders op: ze moet hulp vragen aan haar klasgenoot en Achterland-superfan Ellery Finch. Hij helpt haar gelukkig maar al te graag, al vraagt Alice zich wel af waarom hij zo gretig op haar aanbod ingaat. Om haar moeder terug te vinden, moeten Alice en Ellery afreizen naar het Hazelwoud, naar de wereld waar haar oma's sprookjes hun oorsprong vonden. Zal Alice er tijdens haar zoektocht achter
komen waar haar eigen verhaal begon... en vooral waar het misging?

Black friday - Maren Stoffels


Black friday heeft niets met een hysterische uitverkoop te maken. Maar alles met een ontgroeningsweek op een universiteit. De "bonen" krijgen behoorlijk heftige uitdagingen te trotseren. Meer dan eens zat ik met afschuw te lezen. 


"Na deze ontgroening hoor ik er eindelijk bij. Ik moet dit overleven, dat moet gewoon. Ik wil hierbij, ik moét hierbij"

Ris en Megan doen mee aan de ontgroening van een studentenvereniging. Wie volhoudt, heeft vrienden voor het leven. De ouderejaars bedenken wrede, ronduit gevaarlijke opdrachten. Het hoogtepunt is de laatste dag van de ontgroening, de zogenaamde Black Friday.

Een dag die gitzwart zal eindigen…

Pans labyrinth - Cornelia Funke


Ofelia is een meisje van 13 jaar. Zij gelooft in sprookjes.

Na de dood van haar vader is er geen andere wereld meer waarnaar zij kan ontsnappen. Er is maar één wereld en die is stikdonker.

Ofelia trekt met haar moeder in bij haar stiefvader Capitan Vidal. Hij is een hoge officier in het leger van Franco.

Zijn hoofdkwartier bevindt zich in een duister bos.

 In dat bos ontdekt Ofelia een labyrint. Op een dag wordt Ofelia door een insecten  fee gewekt en meegelokt naar het labyrint.

Daar ontmoet Ofelia de faun en hij vraagt haar om voor de eerstvolgende volle maan drie opdrachten uit te voeren.

Terwijl de wrede aard van haar stiefvader zich steeds meer openbaart en de strijd tussen het leger en het verzet oplaait, beginnen voor Ofelia de grenzen tussen fantasie en werkelijkheid te vervagen. Ze raakt verstrikt in een verborgen wereld vol duistere wezens en half vergeten verhalen, die aanvankelijk sprookjesachtig lijkt maar steeds gruwelijker wordt.

Pans Labyrint is een duister, wreed maar mooi sprookje.

De cover is uitnodigend en in het boek vind je prachtige illustraties. Het sleept je mee de onderwereld in en laat je meevechten met de soldaten van Capitan Vidal. 

Pans Labyrint is geschreven naar aanleiding van de film.

Dus mocht je geen zin hebben in lezen dan kun je ook de film kijken. Alvast een hele fijne Halloween en laat me weten welk boek voor  jou de ultieme halloween vibe heeft.

Reactieformulier

 
 
 
 

©booksandblogs