No Filter

Daar lag ik dan. Ik was mezelf onderweg tegengekomen en ik zag mezelf vallen.

Met een klap belandde ik op de grond en daar bleef ik een tijdje liggen.

Ik las ergens dat stilstaan een hele vooruitgang is en ik besloot eens een tijdje stil te gaan staan. 

Ik had geen zin meer om mee te gaan in het tempo van de maatschappij, te voldoen aan de normen en waarden van een ander. Ik werd me ervan bewust dat ik steeds opnieuw wilde voldoen aan de verwachtingen van een ander. Hoe ik mezelf steeds maar weer voorbij liep. Ik hoorde mezelf wel schreeuwen dat ik het niet volhield maar dat ervaarde ik meer als een irritante mug die ik steeds probeerde weg te slaan ook al sloeg ik tien keer mis. Hoogsensitief ? Is dat hoe ze het noemen ? Kan ik mezelf in dat hokje plaatsen ? Ik haat hokjes.

Het is beklemmend en het belemmerd je ontwikkeling. Ik ga echt dat hokje niet in !

“Waarom plaats je je zoon er dan wel in?” knaagt mijn geweten.

Oké laat me dat hokje maar eens onderzoeken dan.

Ik ga leven zonder filter.Ik heb geen filter als het op voelen en beleven aankomt. Als ik lees wordt ik één met de personages en hun emoties worden mijn emoties. Ik lees gevoelens en gedachten op mensen af ook al ken ik ze nog helemaal niet. Heel vermoeiend want ik neem al deze gevoelens over. Een kamer vol mensen was voor mij echt een uitdaging. Ik verliett de ruimte en drog vervolgens iedereen met me mee. Mijn reukvermogen is sterker.

Ik kan dwangmatig op zoek gaan naar de oorsprong van die ene geur terwijl anderen die geur niet eens opmerken. Met een wandeling door een winkel vol wierook, geurkaarsen of synthetische geuren of een bezoekje aan de parfumerie maak je mij absoluut niet blij. Je trakteert me in werkelijkheid op knallende hoofdpijn en een pesthumeur. Qua smaakbeleving  valt het wel mee ik heb geen aversie tegen bepaalde structuren of smaken maar geef me geen cafeïne of alcohol. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Omdat ik dus indrukken en prikkels niet kan filteren komen ze allemaal even hard binnen.

Mijn zintuigen staan voortdurend op scherp en lange tijd kon ik daar niet mee leven.

De enige manier om met alle prikkels om te gaan was mijzelf volledig af te sluiten en alles te negeren.

Leven zonder filter - Fleur van Groningen 


Ik weet niet meer hoe ik aan het boek van Fleur van Groningen ben gekomen, waarschijnlijk dook het gewoon ergens op omdat ik met het thema hoogsensitiviteit bezig was. 

Fleur is columniste en cartooniste. In haar boek beschrijft ze haar zoektocht naar haar persoonlijke gebruiksaanwijzing.

Ik lees op haar achterflap hoe ze ontdekte dat ze hoogsensitief was en zich daar in eerste instantie tegen verzette…

Hoe ze worstelde met depressie, overprikkeling en burn-out..

En hoe haar gevoeligheid haar carrière, vriendschappen en liefdes leven positief heeft beïnvloed. 

Dit laatste hoorde ik ook bij Sandra Kleipas en Annemieke den breems terug. Ik begreep het niet. Hoe kunnen al die mixed feelings in hemelsnaam je leven positief beïnvloeden ?

Balans blijkt key.


Naast de kenmerken van een hoogsensitief persoon vertelt Fleur ook over een minder bekende vorm van hooggevoeligheid namelijk de high sensation seeker. En dit is de vorm waar ik mij absoluut  in herken. 

“Als hoogsensitief persoon kun je moeite ervaren met veranderingen. Tegelijkertijd kun je een enorme behoefte voelen aan vooruitgang, groei, ervaringen en inzicht. Het klinkt tegenstrijdig maar dit fenomeen komt dikwijls voor.

Het gaat om gevoelige mensen die gerust op een podium durven staan of in het weekend de wildste feesten afstruinen.

De dag daarop liggen ze voor pampus op de bank maar als de prikkels weer verteerd zijn willen ze opnieuw iets spannends ervaren. Het zijn mensen met een grote gedrevenheid, die steeds opnieuw hun grenzen opzoeken.

Ze ervaren een innerlijk conflict : de hoogsensitieve persoon in hen wil voorzichtig zijn en op tijd rust nemen, de high sensation seeker in hen smacht naar nieuwe ervaringen en avonturen.

De ene keer zijn ze introvert en verlangen ze naar stilte, de andere keer zijn ze extravert en bruisen ze van energie.

Hun opgave is balans zoeken tussen hun innerlijke tegenstrijdige polen”

Sandra Kleipas gaf me een mooie middenweg : de ambivert.

Een beetje van beide.

Kritiek en onbegrip van andere mensen vond ik heel lastig maar dat kan ik inmiddels naast me neerleggen omdat ik de mensen die mijn grenzen niet wilden of konden respecteren niet langer om me heen wilde hebben. De grootste criticus ben ik zelf. Ik vind het erg als ik overprikkeld ben en kan dan heel boos op mijzelf worden. Ik vind dan dat ik een party pooper ben en kan mijzelf met gemene gedachten afstraffen.

Allemaal extra prikkels waar niemand iets mee opschiet.

Naar buiten, de natuur in, rust opzoeken, slapen. Even alles laten voor wat het is en toegeven aan dat wat nodig is zijn de dingen die je op dat moment zou moeten willen voor jezelf. 

Ook deze onderwerpen komen aan bod in leven zonder filter. Hoe lastig dit kan zijn en hoe je om kunt gaan met energiezuigers en overtreders. Fleur vertelt over de regels die ze gesteld heeft om zogenoemde overtreders niet langer toe te staan om over haar grenzen te laten gaan.

Over onveilige hechting en het doorbreken van patronen kun je lezen in de hoofdstukken onveilig gehecht en hoogsensitiviteit en de liefde.

Bron : Psychologie magazine

Reactieformulier

Toen ik dit boek (meerdere keren ) uit las ging ik een workshop patronen doorbreken volgen bij Sandra Kleipas. Door middel van familieopstellingen legde Sandra de pijnpunten bloot die soms generaties lang terug gaan.

Zo kwamen er bij mij pijnpunten omhoog die tot wel drie generaties terug gingen.

Ik leerde  ook hoe ik emoties van anderen los kan laten en achter kan laten voordat ik mijn weg weer vervolg. Een fijn hulpmiddel die ik nog regelmatig inzet. Ik volg Sandra nog steeds op social media. Soms skip ik haar stories dan heb ik het niet nodig. Andere keren geven ze inzicht en bewustwording. 


De boeken uit mijn vorige blog en leven zonder filter kun je ook heel goed lezen als je niet hoogsensitief bent. Het staat vol levenslessen en ervaringen waar we allemaal iets van kunnen leren.

Tips en tricks die eigenlijk voor iedereen belangrijk zijn om zich eigen te maken.

Al deze negatieve prikkels zeggen ons uiteindelijk maar één ding : 


Blijf je persoonlijke grenzen bewaken, luister naar je gevoel en blijf trouw aan jezelf. 


 
 
 
 

©booksandblogs