Als de nacht eindigt

Titel : Als de nacht eindigt

Auteur : Laura Diane

Uitgeverij : Clavis Young adult

ISBN : 978 90 448 3711 7

Als de nacht eindigt speelt zich af in een mysterieuze en duistere Amerika, honderd jaar in de toekomst. Een wereld waar je niet in zou willen leven want door een alles verwoestende zonnevlam is helft van de bevolking weggevaagd, daardoor is het niet meer veilig om overdag naar buiten te gaan. Verkoolde lichamen leveren het bewijs van een onveilige atmosfeer. Ook al is er nauwelijks iets over van Amerika, de dorpsbewoners proberen een zo normaal mogelijk leven te leiden. Er wordt gewerkt, kinderen gaan naar school en feestdagen worden gevierd. Overdag slapen en s’nachts leven.

Wat er ook gebeurt, zorg ervoor dat  je de avondklok altijd in de gaten houdt en dat je op tijd binnen bent !

Lya voelt aan alles dat ze moet ontsnappen al is het maar voor een nacht.

Weg uit het dorp, weg van thuis, weg van de regels in de samenleving.


Personages en schrijfstijl :

Als de nacht eindigt is geschreven vanuit het oogpunt van Lya en gaat rustig van start.

Je voelt haar worsteling : Gaat ze in de mijn werken of trouwen ? Haar eens zo sterke vader kwijnt langzaam weg door een ongeneeslijke ziekte en ze voelt zich gevangen.

Gevangen in haar huis, in het dorp waar ze woont, in de duisternis.

Doordat je in het begin een uitgebreide omschrijving krijgt over het leven van Lya bouw je een band met haar op. Dat zorgt ervoor dat je vanaf de eerste bladzijde een verbinding voelt met Lya. Onderweg ontmoeten zij Devan en Walter,  zij sluiten zich al dan niet vrijwillig aan.

In de grillige setting van duisternis, verlaten gebieden en het sluimerende gevoel van angst en onbehagen beleven Lya, Gwen en Carli een spannend en meeslepend avontuur. Dit alles wordt zo gedetailleerd beschreven dat je als het ware naast hun loopt. Langzaam maar zeker ontdek je de wereld waarin zij leven. Dat is niet wat wat het lijkt en er blijkt toch meer aan de hand te zijn. Lya is gedreven om de waarheid te achterhalen. Meer dan eens zat ik met een bonkend hart het ene naar het andere hoofdstuk weg te lezen. 

Bereid je voor op een heleboel spannende en onverwachte plottwisten ! Nog maar net bekomen van het ene avontuur duikel je het volgende alweer in.

Behalve spanning kun je ook een aantal mooie quotes en passages in het boek terug vinden.


“ Terwijl ik langzaam achteruit ga moet ik toekijken hoe hij zich probeert om te draaien om me duidelijk te maken dat hij me niet wil zien. Maar het lukt hem niet. De spieren in zijn benen zijn niet sterk genoeg om hem te tillen. Zijn armen vel over been. Zelfs zijn ziel is versteend. Mijn vader is weg. Er zit geen mens meer in hem. “ Conclusie :

Ik heb enorm genoten van Als de nacht eindigt. Mijn emoties gingen als een rollercoaster door de hoofdstukken heen. Van geëmotioneerd, angstig en ontzetting naar blijdschap en ontroering. kortom : Laura Diana beneemt je de adem, laat je huiveren en verlangen naar meer. 


 

©booksandblogs