De P.S. I love you club

Titel : De P.S. I love you club

Auteur : Cecelia Ahern

Uitgeverij : Uitgeverij Luitingh - Sijthoff

ISBN : 978 90 245 8492 5

E -book 978 90 245 8493 2

Luisterboek : 978 90 245 8494 9


Zeven jaar na het overlijden van Gerry  besluit Holly mee te doen aan een podcast, daarin vertelt ze over haar eerste jaar na het overlijden van haar echtgenoot. Over de brieven die hij haar naliet en welke effecten en gevolgen dat heeft gehad voor Holly. Luisteraar Angela raakt hierdoor geïnspireerd en richt de P.S. I love you club op. De club bestaat uit mensen die in de terminale fase van hun ziekte zijn aangekomen. Ze willen iets voor hun nabestaande achter laten en vragen Holly om hulp.

 

Personages en schrijfstijl :

Het proloog bestaat uit vier bladzijden en daarin weet Cecelia Ahern meteen je hart  te veroveren. Het hoofdstuk bevat prachtige passages zoals :

 

“zijn woorden waren het enige wat ik had; geen gesproken woorden meer, maar opgeschreven woorden die uit zijn gedachten kwamen, uit zijn geest, uit een brein dat een lichaam met een kloppend hart bestuurde. Woorden betekenen leven.”

 

En :

 

“ verdriet is een mantel die de glans in onze ogen dooft, ons langzamer doet lopen en ons afzondert van de rest van de wereld”

 

In het hele verhaal kom je veel mooie quotes tegen die je het liefst wilt opschrijven.

 

Naast deze prachtige diepe passages is er voldoende ruimte voor humor.

Een welkome afwisseling want geloof me : one big ugly cry alert !!

Nadat ik nagelbijtend , met ingehouden adem en wangen nat van de tranen een scène las volgde er vaak een grappige actie of scherpe opmerking van Holly, Denise, Ciara of Sharon.

Dit haalde de scherpe randjes eraf en hield het luchtig. Toch had ik af en toe de behoefte om het boek even weg te leggen en een paar uur of de volgende dag verder te lezen.  Dit had als reden dat ik anders bleef huilen maar ook omdat ik niet wilde dat het verhaal snel uit zou zijn. Ik wilde er zo lang mogelijk van genieten.

 

Holly is na de dood van Gerry veranderd, ze is verder gegaan en  heeft een nieuw leven opgebouwd. Maar de P.S. I love you club lijkt Holly uit balans te brengen.

Wat volgt zijn flashbacks naar de tijd dat ze samen met Gerry was.

Deze scènes worden zeer levendig beschreven en je voelt je daardoor een stille getuige van deze periode. Holly gaat wederom een heftig jaar tegemoet waarin ze mooie mensen leert kennen die haar belangrijke levenslessen meegeven.

Er worden af en toe kleine verwijzingen gegeven naar gebeurtenissen uit P.S. I love you daardoor kom je heel snel terug in de sfeer. De personages ken je al en daarom herken je meteen hun karaktereigenschappen terug.

 

Conclusie :

De P.S. I love you club is het vervolg van P.S. I love you. En wat voor één !

Je hoeft niet perse deel P.S. I love you te lezen maar ik raad het wel aan, het maakt je beleving compleet. Het is Cecelia weer gelukt om mij diep te ontroeren, ze heeft meerdere keren mijn hart gebroken en gelijmd. Het vervolg van P.S. I love you is het wachten meer dan waard geweest.

 

©booksandblogs