De Sterrengever

Titel : De Sterrengever

Auteur : Jojo Moyes

Uitgeverij : De Fontein

ISBN : 978 90 2615 037 1

E-book 978 90 2615 038 8

Audioboek : 978 90 2615 039 5


De Sterrengever speelt zich af in Kentucky medio  1937. Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit de Amerikaanse geschiedenis. : WPA Horseback Librarian Project.

Terwijl Bennett met zijn vader op zakenreis is in Engeland ontmoet hij Alice. Alice besluit om met Bennett mee te gaan naar Amerika. Zo komt zij onder de onderdrukking van haar ouders uit en hoopt in Amerika meer vrijheid te vinden. Het huwelijk brengt Alice niet wat zij ervan had verwacht.

Vaders woont  bij Bennett en Alice in huis  en gedraagt zich tegenover Alice als een tiran. Bennett komt niet in opstand tegen zijn vader en blijkt zich ineens anders te gedragen dan in Engeland.

Alice besluit op zoek te gaan naar een stukje vrijheid en onder leiding van Margary O’Hare start zij met  een viertal dames een reizende Bibliotheek ter paard.

Het doel is om zeer afgelegen huizen te bezoeken om de bewoners te voorzien van boeken. Door armoede en het zeer uitgestrekte gebied is de laaggeletterdheid erg hoog.

 

 

Personages en schrijfstijl :

Ieder hoofdstuk begint met een mooi citaat. Deze zijn zorgvuldig uitgekozen en passen bij het betreffende hoofdstuk.

Het verhaal komt langzaam op gang. Je maakt kennis met Margery O’Hare, leidster van de bibliotheek, Alice, Izzy, Beth en Sophia. Een ieder wordt uitgebreid geïntroduceerd evenals de onderlinge relaties en de omgeving waar zij hun boeken bij de mensen te paard rondbrengen. De trage manier van opbouwen blijkt later in het verhaal cruciaal te zijn voor de nodige plotwendingen die Jojo voor de personages in petto heeft. 

Na de helft kom je in een soort stroomversnelling terecht en wordt de verhaallijn heftiger en emotioneler. Zware thema’s zoals huiselijk geweld, vrouwelijke onderdrukking, machtsmisbruik, discriminatie, racisme en een dominante leefomgeving komen aan bod.

De vijf bibliotheek secretaressen vormen in een korte tijd een hechte vriendschap waarin zij elkaar versterken. Zij vormen daardoor een  front tegen de leefomgeving waarin zij zich bevinden.

 

 

 

Conclusie :

De Sterrengever is een spannende maar zeker ook ontroerende historische roman.

Het snijdt onderwerpen aan die we vandaag de dag nog zeker tegen komen en daarmee haalt Jojo Moyes het verleden naar het heden. Naast onderwerpen als doorzettingsvermogen, voor jezelf opkomen, en vriendschap is er meer dan genoeg ruimte voor de liefde. Waardoor je een ware feelgood in handen hebt. De bibliothecaressen sluit je in je hart en blijven nog een aantal dagen bij je.

 

©booksandblogs