Dubbelleven

Titel : Dubbelleven

Auteur : Chinouk Thijssen

Uitgeverij : Clavis Young adult

ISBN : 978 90 448 3713 1

Dubbelleven vertelt het verhaal van de zestienjarige Ivy Maron.

Ze heeft  een grote droom : Modeontwerpster worden. Ze zit op de modevakschool en werkt hard aan haar toekomst. Met al dat schoolwerk en haar nieuwe vriend Sander heeft Ivy weinig tijd voor haar beste vriendinnen Kim en Marsha. Sander vindt Ivy’s vriendinnen maar kinderachtig en vindt dat ze afstand moet nemen.

Hoewel Kim en Marsha zo hun eigen problemen hebben maken zij zich zorgen om Ivy. 

Wat weet ze eigenlijk over Sander ? Niet zo veel, zo blijkt. En door het groeiende wantrouwen richting Sander durft Ivy wat ze wel weet niet met haar vriendinnen te delen.


Personages en schrijfstijl :

Dubbelleven is op een luchtige maar realistische manier geschreven waarbij de spanning zich in snel tempo opbouwt. Aan het eind van ieder hoofdstuk wil je meteen door naar het volgende hoofdstuk. Dit is kenmerkend voor Chinouk want met de truth or dance trilogie had ik precies hetzelfde. 


Ivy is geen meeloper. Ze trekt zich er niets van aan als ze volledig overdressed op een feestje verschijnt en houdt zich niet altijd aan de strenge regels van haar ouders. Ze is al bijna volwassen en ze weet heus wel wat ze doet. Toch lukt het haar niet om weerstand te bieden tegen de manipulaties van Sander. Dat de keuzes die ze maakt uitmonden in gevaarlijke consequenties ziet ze niet in. Ze wilt Sander redden. Hij heeft haar nodig. 


“ We hebben je al vaak gewaarschuwd dat sander een foute jongen is en zelfs nu wil je het nog niet zien !” Ik schud woedend mijn hoofd.” Hij wilde het niet vragen, maar het zou zijn hele schuld in een keer aflossen, dus…” 

“... dus vind je het normaal? Dus sta je hem te verdedigen?”  Er lijkt wel stoom uit Marsha’s oren te komen. “ Jouw vriendje heeft je gevraagd of je de hoer wilt spelen. Als dat geen loverboy is weet ik het ook niet meer” 


Marsha en Kim Steunen Ivy zoveel mogelijk. Ook al hebben zij hun eigen moeilijkheden en problemen. Langzaam maar zeker spreken zij minder vaak af en worden de gesprekken steeds oppervlakkiger. Ook al blijft de band sterk, er ontstaat steeds meer afstand binnen hun vriendschap. 

De ouders van Misha gaan door een huwelijkscrisis  en door hun verdriet hebben ze te weinig oog voor Ivy. Het wereldje van Ivy wordt steeds kleiner en voor dat ze het weet raakt ze steeds verder verstrikt in de duistere wereld waarin Sander leeft.

 

Conclusie :

Ik heb al even geen young adult leeftijd meer, toch wist Chinouk mij behoorlijk in spanning te houden. Tijdens het lezen van Dubbelleven kreeg ik een throwback naar mijn zestienjarige zelf en kreeg ik het gevoel weer een Carry Slee boek in handen te hebben. 

Ik las haar boeken graag en ik kon mijzelf identificeren met een aantal titels. Ik kan mij zomaar voorstellen dat de young adults van nu dit gevoel krijgen bij Chinouk Thijssen.

©booksandblogs