Het schaduwjaar

Titel : Het schaduwjaar

Auteur : Kim Liggett

Uitgeverij : Unieboek | het Spectrum bv

ISBN : 978 90 0036 976 8

E-book 978 90 0036 977 5

Voor Tierney is haar sluier dag aangebroken.

Ze moet zichzelf er telkens weer aan herinneren : de jurken, de rode linten en de rituelen zijn slechts bedoeld als afleiding, zodat ze niet denken aan waar het werkelijk om gaat. Het genadejaar.


“zodra ik denk aan het schaduwjaar dat voor me ligt, aan het onbekende, begint mijn kin te trillen, maar ik zet een nietszeggende glimlach op, alsof ik het prima vind om mijn rol te spelen. Zodat ik straks misschien zal terugkomen, trouwen, baren en sterven.

Alleen zullen we niet allemaal naar huis terugkeren… niet ongedeerd”

 

“Ons is gezegd dat we over de macht beschikken om volwassen mannen uit hun bed te lokken, jongens tot waanzin te drijven en echtgenotes gek te maken van jaloezie. Ze geloven dat onze huid een sterke lustopwekkende stof uitscheidt, de krachtige essentie van de jeugdigheid, van een meisje dat op het punt staat vrouw te worden.

Er is geen toverkracht of zelfs maar een scherp oog voor nodig om te kunnen zien dat er tijdens het genadejaar iets heftigs gebeurt. Elk jaar hebben we ze naar het kamp zien vertrekken. Sommige waren gesluierd, maar hun handen vertelde me alles wat ik wilde weten : rauwe nagelriemen van de stress, zenuwtrekjes in koude vingertoppen. Toch waren ze allemaal vol hoop.. vol leven. En wanneer ze terugkeerden, nee, degenen die terugkeerden, waren uitgehongerd, uitgeput.. kapot”


Niemand praat over het genadejaar. Het is verboden.

 

Personages en schrijfstijl :

Het verhaal begint met een langzame opbouw. Hierdoor krijg je de tijd om de personages en de wereld waarin deze meisjes leven te leren kennen. Naarmate het verhaal vordert wordt je steeds meer meegezogen in het duistere en verstikkende lot dat de meisjes te wachten staan.

Je volgt het genadejaar van Tierney. Ze is een meisje dat niet wilt trouwen, ze wilt geen eigendom van een man worden. Zij wilt op het land werken, het is goed en eerlijk werk en het belangrijkste van alles : ze wilt vrij zijn. Deze andere manier van denken zorgt ervoor dat ze in het genadejaar wordt verstoten. De meisjes zien haar als een ketter, een opstandeling waardoor ze uiteindelijk aan haar lot wordt overgelaten.

Tierney begint zich langzaam te realiseren dat de extreme leefomstandigheden in het genadejaar niet haar grootste probleem is. Het zijn ook niet de stropers die zich buiten het kamp schuilhouden, wachtend tot er een meisje het kamp verlaat zodat zij haar kunnen vermoorden om vervolgens haar onderdelen te verkopen aan de hoogste bieder op de zwarte markt.

De grootste bedreiging vormen de genademeisjes zelf.

 

 

Conclusie :

Het schaduwjaar is een pittige Young Adult dystopian. Het laat je huiveren en gruwelen. Ondanks alle gruwelijkheden  vinden een aantal personages de ruimte om lief te hebben. Het verhaal zit vol verrassende plottwisten en sterke persoonlijkheden die het verschil durven maken. Dat maakt deze dystopian spannend en intrigerend.

 

©booksandblogs