Kruistocht in spijkerbroek

Titel : Kruistocht in spijkerbroek

Auteur : Thea Beckman

Uitgeverij : Uitgeverij Lemniscaat

ISBN : 978 90 6069 167 0

Paperback : 978 90 8296 952 8

Audioboek : 978 94 6149 473 3

Dwarsligger : 978 90 4980 187 8

Mijn eerste kennismaking met het verhaal van kruistocht in spijkerbroek was met de film. Het is echter al heel wat jaren geleden dus ik weet niet meer hoe het ging. Dat is maar goed ook want een aantal weken geleden koos mijn zoon dit boek uit om voor te lezen. Iedere avond lazen we één a twee hoofdstukken. 

Kruistocht in spijkerbroek gaat over de  zestienjarige Dolf uit Amstelveen.

Hij geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materie transmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar een middag een kijkje te nemen.

Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken en niet op het riddertoernooi in Montgivray in Midden-Frankrijk dat hij zo graag wilde bijwonen. Verbijsterd ziet hij duizenden gelovige - en vooral goedgelovige - kinderen, aan wie wonderen zijn beloofd, zingend aan hem voorbijtrekken. Zij zijn van plan met hun blote handen het Heilige Land van de Saracenen te bevrijden. Om vijf uur diezelfde middag moet Dolf weer op de afgesproken plek staan om teruggeflitst te worden naar de twintigste eeuw - tenminste, als er niets fout gaat…Personages en schrijfstijl :

Toen ik vol goede moed aan dit verhaal begon schrok ik eerlijk gezegd best van de stervende kinderen langs de weg. Voor een kinderboek wordt dit vrij beeldend beschreven. Het voelt ook niet altijd aan als een jeugdboek. Daarom twijfelde ik even of dit wel bestemd was voor de negenjarige oren van mijn zoon. Maar na een aantal keren checken mocht ik gewoon doorlezen. Als aanbevolen leeftijd staat er tien jaar dus oké we lezen door. Dat het verhaal bleef hangen bleek wel aan de vragen die onverwachts en willekeurig om mijn oren vlogen. In het bos : “mama, liepen de kinderen echt op blote voeten? hier kun je toch niet op blote voeten overheen lopen ? “ of na het verfrommelen van een waterflesje : “ Nu is het flesje net zo dun als de kinderen uit je boek, konden ze wel schoon water drinken?”

Mijn zoon vindt lezen erg lastig en zal niet snel een boek pakken om zelf te lezen. Toch is Kruistocht zodanig spannend dat hij na een hoofdstuk nog niet kon slapen en het boek pakte om alvast twee bladzijden uit het volgende hoofdstuk te lezen.

Ik had even de hoop dat dit het lezen zou stimuleren maar helaas het waren toch wel erg veel lettertjes. 


Dolf is een leuk karakter. Hij loopt natuurlijk enorm voor op kennis maar blijft respectvol naar de kinderen toe en leert hen vaardigheden om te overleven.

Wat ik erg mooi vond was het feit dat hij enorm genoot van de omgeving. Zo’n totaal nieuwe wereld voor hem omdat alles in het jaar 1212 nog zo ongerept en anders was.

Mariecke is een lieverd. Ik zou haar wel aan mijn bed willen hebben als ik ziek ben. De kindertjes waren in goede handen bij haar.

Leonardo vonden we gewoon leuk. Dat lijkt ons een leuke jongen om te vriend te hebben.

Het is een fictief verhaal maar door de manier waarop alles is beschreven lijkt het een waargebeurd verhaal. Het geeft een mooie weergave in hoe een kinderkruistocht verlopen zou kunnen zijn.Conclusie :

Kruistocht in spijkerbroek blijft een tijdloos verhaal. Het is spannend, meeslepend, treurig, grappig en bovendien leerzaam. Het is een fijn boek om zelf te lezen maar ook om voor te lezen.

©booksandblogs