Starters

Titel : Starters

Auteur : Lissa Price

Uitgeverij : Van Holkema & Warendorf

Unieboek | Het spectrum

Best of Young adults

ISBN : 978 90 0030 988 7

Stel je een wereld voor met enkel  jongeren ( Starters) en ouderen ( Enders). 

Iedereen met een tussenliggende leeftijd is vermoord of overleden aan de gevolgen van de oorlog van de Sporen waardoor de Enders uiteindelijk aan de macht zijn gekomen. Als je geluk hebt wordt je opge√ęist door je grootouders.

Maar wat als je minder geluk hebt?  Zoals Callie:  haar ouders zijn dood en ze leeft met haar ernstig zieke broertje Tyler op straat. Ze zijn altijd op de vlucht, leven van kraakpand naar kraakpand en eten uit vuilnisbakken. Op hun vriend Michael na is er niemand die ze kunnen vertrouwen. Callie heeft dringend geld nodig en is ten einde raad. Ze besluit naar Topbestemmingen te gaan. Ook wel bekend als  de bodybank. Ze beloven haar een flinke som geld. Het enige dat ze hoeft te doen is een chip laten plaatsen en haar lichaam tijdelijk beschikbaar te stellen  aan een Ender zodat zij nog eens kunnen genieten van de voordelen van een jong lichaam. Callie krijgt een make-over zodat ze er op en top uitziet en gaat heerlijk slapen. Zodra ze wakker wordt is de huurperiode voorbij en ontvangt ze haar beloning. Haar eerste verhuurperiode duurt een week en verloopt zo soepel dat ze besluit haar lichaam voor een maand te verhuren. Maar dan blijkt  er iets mis te zijn met haar chip. Ze wordt namelijk vroegtijdig wakker en deelt haar lichaam met de huurder. Alsof dat niet erg genoeg is zint haar huurder op wraak tegen het systeem.  Ze moet een levensgevaarlijke opdracht volbrengen. In eerste instantie verzet Callie zich hevig tegen de plannen van haar huurster. Maar dan ontdekt Callie langzaam maar zeker de ware beweegredenen achter Topbestemmingen. Opgeven is geen optie.

 


Personages en schrijfstijl :

 Lissa Price heeft een vlotte en mysterieuze schrijfstijl waardoor je meteen wordt meegezogen in de onwerkelijke wereld waarin Callie leeft. Starters zit vol onverwachte plotwendingen en momenten waarbij de rillingen over de rug lopen. Toch zijn er ook momenten waarbij je kunt voorspellen wat er gaat gebeuren of wie ergens verantwoordelijk voor is. Een fijne afwisseling waardoor je af en toe even kunt ontspannen en ademhalen. De aanbevolen  leeftijdscattegorie is

15 - 18 jaar. Het lettertype is iets groter dan een gemiddeld boek en heeft simpele en korte zinnen waardoor het ook voor de moeilijke lezer prettig wegleest.

Starters is heel toegankelijk voor jongeren en past daardoor prima in het genre young adult.


De dystopische wereld voelt geloofwaardig aan al krijg je weinig achtergrondinformatie over het ontstaan van deze wereld. Dat is op zich niet erg want wat Callie je verteld  is voldoende en voelt logisch. 


De personages zijn voldoende  uitgewerkt. Callie is  gedreven, eigenzinnig en strijdlustig. Ze heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel door de dingen die ze heeft meegemaakt maar anderzijds is ze ook gewoon een tienermeisje. Haar vriend Michael zorgt voor Tyler terwijl Callie haar lichaam verhuurt. Michael en tyler blijven wat op de achtergrond omdat de focus op Callie ligt.Conclusie :

Starters is een zenuwslopende dystopie dat met onze huidige technologie gevaarlijk realistisch aanvoelt. 

©booksandblogs