Tot onze wegen scheiden

Titel : Tot onze wegen scheiden

Auteur : Emma Anna

Uitgeverij : Dutch venture publishing 

ISBN : 978 9492 585 57 8

E-Book : 978 1393 690 01 6

Ada Jongen woont in het dorpje Breesden. Een klein dorpje in de buurt van Middelburg dat bekend staat als de biblebelt. Ze is verloofd en zal na haar huwelijksdag de rol van  echtgenote en moeder op zich gaan nemen. Een paar weken voor haar trouwdag ontmoet ze Belen. Ze krijgt een bijbaantje als serveerster aangeboden in het restaurant waar hij werkt en ook al weet ze dat haar ouders dit nooit zullen goedkeuren, ze neemt het baantje aan. Ada ontdekt een nieuwe kant van zichzelf en probeert haar twee verschillende levens krampachtig gescheiden te houden tot haar grote dag. Maar naarmate die dag dichterbij komt, krijgt ze diepere gevoelens voor Belen. Terwijl Ada zo goed mogelijk naar de normen en waarden van haar ouders  probeert te leven en naar antwoorden zoekt binnen haar geloof beseft ze steeds meer dat ze nergens meer zeker van is. Ze twijfelt voortdurend aan haar gevoelens en ze zou zich eigenlijk moeten richten op haar aanstaande echtgenoot en de rol die na het huwelijk voor haar is weggelegd. Maar ze kan de nieuwe, vrije Ada die ze bij Belen kan zijn moeilijk loslaten.


 

Personages en schrijfstijl :

Zoals ik inmiddels van Emma Anna gewend ben maakt ze het me erg makkelijk om op te gaan in het verhaal. Met haar beeldende en invoelende manier van schrijven kruipt ze steeds weer onder mijn huid. Tot onze wegen scheiden voelt heel persoonlijk aan. Alsof je in vertrouwen wordt genomen en stukjes uit iemands dagboek mag lezen. 


“Als kind had ik al vaak het idee dat je niets goed kunt doen, en dat God altijd alleen maar boos is, dat hij straft met tegenspoed omdat wij zondigen. Ik moest me na elke kerkdienst moed inspreken en de mooie stukken uit de bijbel lezen. Hoe moet dat dan wel niet zijn voor mensen ‘die zich niets aantrekken’ van het ware geloof ?”


Als lezer gaan de emoties alle kanten op. Ik moest huilen van ontzetting én van ontroering. Want Ada maakt een aantal schokkende gebeurtenissen mee. De  manier waarop ze steun en troost vindt bij  Belen  laat je hart smelten. De familie van Ada wilt dat ze keuzes maakt dat ten goede komt van hun aanzien en de gemeenschap terwijl Belen haar vanaf dag één opvangt  terwijl hij Ada de vrijheid geeft om haar eigen keuzes te maken. Ook al is hij  het niet altijd met haar keuzes eens en breekt ze zijn hart. Met kleine, liefdevolle gebaren geeft hij  haar de ruimte om te groeien en zichzelf te ontwikkelen.


“Ik weet dat het niet goed is wat ik doe, misschien geeft de duivel me dit gevoel wel, maar waarom voelt het dan zo juist ? Waarom voelt het niet zoals de momenten waarop Robert me kust of ongevraagd zijn vingers in me stopt ? Dat mag toch in principe ook niet ?”


Je merkt al snel  dat Ada zich in een complexe situatie bevindt. De spanning van die complexiteit wordt steeds verder opgevoerd waardoor je dit verhaal in één ruk wilt uitlezen.

Ada wordt op verschillende manieren onderdrukt en staat met haar rug tegen de muur. 

Kan ze een andere weg inslaan als ze bang is voor de mensen die haar zouden moeten beschermen ?Conclusie :

Tot onze wegen scheiden is absoluut het mooiste en ontroerendste verhaal dat ik van Emma Anna heb gelezen. You better start reading !!

©booksandblogs